Jeugdland Etten-Leur. Dat gun je iedereen.

Dag na dag timmeren aan je droomhut. Afkoelen op de waterglijbaan. Een spannende bingo, vragenstellen aan de brandweer. De mooiste knutselwerkjes maken. Een potje voetballen, leren tafeltennissen of schilderen. Vies worden, ruziën, goedmaken, wachten in de rij. Samen frietjes eten, samen spelen, samen bouwen, samen maken. Samen genieten. Kind zijn.

Weet jij ook nog hoe dat was? Zonder digitale schermpjes, zonder toeziend oog van je ouders, met kinderen die je soms alleen maar eens per jaar zag. Elk jaar weer in de zomervakantie, drie volle weken lang. Bij Jeugdland maken we al ruim 55 jaar de prachtigste collectieve Etten-Leurse herinneringen. Aan de meest onbezorgde tijd van ons leven.

Dat maakt van Jeugdland Etten-Leur veel meer dan alleen een leuke zomeractiviteit voor kinderen. We leren er, ontwikkelen onszelf, groeien samen op. Generatie na generatie. Op een plek waar je iets voor elkaar over hebt. Waar je meer bereikt als je samenwerkt. Waar je leert op te staan voor wat je wil of oog leert hebben voor wie dat nodig heeft. Waar de zo belangrijke verbindingen in de samenleving ontstaan. Dwars door alle wijken, clubs en scholen heen. Tussen kinderen en vrijwilligers, tussen stichting en sponsoren. In heel Etten-Leur.

En dat gunnen we iedereen.

 

Hoe het allemaal begon …

Stichting Jeugdland Etten-Leur, zoals we dat op de dag als vandaag kennen, is in 1965 ontstaan uit een samenwerkingsverband van drie parochies en de Nederlands hervormde gemeente. Maar zelfs al daarvoor bestonden er een soort Jeugdlanden, alleen waren dit door de kerkparochies afzonderlijk georganiseerde kindervakantieweken. En zo werd in 1966 het eerste Jeugdland zoals we dat nu kennen georganiseerd op de toenmalige schapenwei voor het Elisabethhuis. Drijvende krachten van het eerste uur waren Tom Peeters, Alex Koopmanschap en mevr. Aangenendt. Tot 1983 viel Jeugdland nog onder de vlag van eerst de Inter-Parochiële-Jeugdraad en later Stichting Jeugd- en Jongerencontact, maar sinds 17 maart 1983 zijn we officieel een zelfstandige stichting. In onze telling houden we het jaar 1966 aan als het officiële 1e Jeugdland in Etten-Leur. Jeugdland is in eerste instantie opgericht voor kinderen die in de zomervakantie niet op vakantie konden gaan. Kinderen hadden hier de mogelijkheid om tegen een kleine vergoeding een hele dag plezier te maken. Maar uiteraard zijn alle kinderen uit Etten-Leur en omgeving welkom!

… en verder ging

In de loop der tientallen jaren zijn er al de nodige terreinen versleten, die inmiddels allemaal bebouwd zijn. De eerste twee edities (1966 en 1967) vonden plaats op de toenmalige Schapenwei, daar waar tegenwoordig het Anbarg staat. In 1968 sloeg Jeugdland zijn tenten op bij de toenmalige Nobelaer. Het was toen allemaal nog kleinschaliger dan nu.

Van ’69 tot en met ’86 was het stuk grond achter de oude Tienerhoeve en naast Don Bosco het domein van Jeugdland. Nu staan er woningen en de dierenartsenpraktijk. De volgende vijf jaren werd gebruik gemaakt van de Schapenwei achter de Veemarkthal. Ook deze lap grond is inmiddels aan de bouwhonger van de gemeente ten prooi gevallen.

In ’91, ’92 en ’93 hebben we gebruik gemaakt van de oude speeltuin van de voormalige Banakker. Een unieke locatie, mede vanwege de natuurlijke beschutting die het terrein bood. Jeugdland sloeg de volgende zeven zomers haar tenten op in het Brabantpark.

In 2000 was het laatste jaar op deze locatie. Dit heeft niets te maken met het feit dat het veld kletsnat was, maar Jeugdland is eind 2000 verhuisd naar het terrein van de voormalige gemeentewerf aan de Wipakker. Zowel de voorbereiding en opslag als Jeugdland zelf heeft sindsdien plaats op deze locatie.​

We spoelen wat door in de tijd. In 2015 vierden we onze 50e verjaardag. En wie jarig is die trakteert. Dus pakten we tijdens deze editie extra groot uit voor de kinderen en onze vrijwilligers. De zaterdag voordat we van start gingen was er een reünie die goed bezocht werd door (oud-)vrijwilligers. Al onze vrijwilligers kregen een jubileumboek op USB-stick, want ook wij gaan met onze tijd mee. Tijdens Jeugdland waren er voor de kinderen ook volop extra’s. Zo kreeg je op enkele dagen snacks bij de friet in de Kooktent en waren er bij de buitenspelen vele extra luchtkussen. Het weer en de sfeer waren feestelijk en daarmee was het een mooi feestjaar.

In 2018 en 2019 hadden we te maken met ongekende warme en droge zomers. Voor het eerst in de 53 jaar dat Jeugdland georganiseerd werd, moesten we besluiten twee (2018) en drie (2019) volle dagen dicht te gaan. Met buiten temperaturen van zo’n 38+ graden was het onverantwoord om open te gaan.

Een paar dagen sluiten i.v.m. de hitte staat in schril contrast met het besluit wat we moesten nemen voor het jaar 2020. Door de Covid-19 pandemie moesten we besluiten Jeugdland in zijn geheel niet door te laten gaan. We hebben last-minute nog wat losse spelmiddagen georganiseerd, maar het was een schim van wat Jeugdland eigenlijk hoort te zijn. Gelukkig konden we in 2021 weer gewoon draaien, zij het met enkele beperkingen.​

In 2022 zouden we eindelijk weer een normaal Jeugdland gaan draaien, maar ook dat liep anders. Na 3 dagen Jeugdland ontstond er brand in onze meterkast. Dankzij onze geweldige vrijwilligers, de gemeente en sponsororen konden we gelukkig na 2,5 dag op maandagmiddag in week 2 weer open.

Door de jaren heen zijn er al veel kinderen op Jeugdland komen spelen. Zo haalde Jeugdland op 9 juli 1974 een absoluut bezoekersrecord welke tot op heden nog niet is geëvenaard of ingehaald. Niet minder dan 990 kinderen passeerden die dag de kassa. Tijdens het 25 jarig jubileum in 1990 hadden we de 100.000e bezoeker van Jeugdland sinds de oprichting. Na 27 jaar konden we in 2017 de 200.000e bezoeker aller tijden verwelkomen.

De opzet is sinds de begintijd eigenlijk altijd hetzelfde gebleven. Kinderen hebben bij Jeugdland de mogelijkheid om lekker buiten actief bezig te zijn. Dus lekker hutten bouwen van pallets, knutselen of voetballen. Samen (buiten)spelen met andere kinderen vinden wij belangrijk! Bijna alles kan en niets moet. En zelfs in de hedendaagse samenleving met al zijn technologieën blijkt het nog ieder jaar een succes, met gemiddeld zo’n 4000 bezoekertjes in 3 weken tijd wordt Jeugdland nog altijd druk bezocht! En omdat de meeste kinderen tegenwoordig toch op vakantie gaan, horen wij weleens dat de vakanties gewoon om Jeugdland heen worden gepland.

Bestuur

De dagelijkse leiding van de stichting en de organisatie en coördinatie van het evenement Jeugdland wordt gedaan door het bestuur. Alle bestuursleden zijn vrijwilligers vanuit de stichting en doen dit dus ook volledig belangeloos. Het bestuur is als volgt samengesteld:​

 

Koen van Steen – voorzitter
Maarten Oostdijk – secretaris
Joost Derijck – penningmeester
Chantal Rijkers – coördinator evenement(en)
Serea van Dorrestein – mediabeheer & programmering zomerevenement
Hero Spalink – technische zaken
Liesbeth Spalink – algehele ondersteuning 
 

Het bestuur vergadert ongeveer 1x per maand. Zijn er zaken die besproken moeten worden of heb je een goed idee? Mail ons, zodat het op de agenda komt.

stuur het betuur een e-mail

Vertrouwenspersoon

Stichting Jeugdland beschikt over een vertrouwenspersoon. Dit is Myrthe Derijck. Zij is bereikbaar voor zowel vrijwilligers, kinderen en ouders/verzorgers via vertrouwenspersoon@jeugdlandettenleur.nl

 

Wanneer er sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag, of ander gedrag wat niet toelaatbaar is volgens de gedragscode of het vrijwilligersreglement, kan er contact opgenomen worden met de vertrouwenspersoon.

 

De vertrouwenspersoon is een vrijwilliger op Jeugdland die verantwoordelijk is voor het naleven van het meldprotocol en de gedragscode in samenspraak met het bestuur. Alles wat tegen de vertrouwenspersoon wordt verteld, is vertrouwelijk. Dit wordt dus niet zomaar met anderen gedeeld, behalve waar dit verplicht is volgens het meldprotocol.​​

stuur de vertrouwenspersoon een e-mail

Publicaties

Wij zijn graag open over hoe wij georganiseerd zijn, hoe wij ons geld (willen) besteden en welke regels wij binnen onze organisatie hanteren. Deze informatie vindt je in de documenten hiernaast.

Veel van onze inkomsten komen uit subsidies of giften. Wij hebben geen winstoogmerk, dat wil zeggen dat het geld wat we eventueel overhouden – onze ‘winst’ – volledig ten goede komt aan het doel van onze stichting, zoals vastgelegd in de statuten.  

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Jaarverslagen
Statuten & huishoudelijk reglement

Lees of download hier de statuten & huishoudelijk reglement:

Statuten Stichting Jeugdland

Huishoudelijk Reglement

Beleidsplan

Lees of download hieronder het beleidsplan van Jeugdland:

Beleidsplan 2022-2024

Afspraken voor vrijwilligers tijdens activiteiten

Hieronder lees of download je alle praktische afspraken die gelden voor vrijwilligerswerk tijdens de activiteiten van Jeugdland en die wij als organisatie moeten hanteren voor het aanvragen van een VOG voor jou als vrijwilliger bij Jeugdland.

Gedragscode seksueel grensoverschrijdend gedrag
Meldprotocol seksueel grensoverschrijdend gedrag
Vrijwilligersafspraken zomerevenement Jeugdland

Contact

Wipakker 6 4872 XH Etten-Leur
(naast de brandweerkazerne)

076 - 5037 089
(op woensdagavond tussen 19.30 -22.30 uur en tijdens Jeugdland)

info@jeugdlandettenleur.nl