Hoe het allemaal begon …

Stichting Jeugdland Etten-Leur, zoals we dat op de dag als vandaag kennen, is in 1966 opgericht door de Lambertusparochie met als drijvende kracht broeder Alex Koopmanschap. Maar zelfs al voor 1966 was er een soort Jeugdland, alleen werd dit niet zelfstandig georganiseerd en was het ook nog niet in zijn huidige vorm zoals we Jeugdland vandaag de dag kennen. Tot 1983 werd Jeugdland nog georganiseerd onder de vlag van Stichting Jeugd- en Jongerencontact, maar sinds 1983 zijn we officieel een zelfstandige stichting. In onze telling houden we het jaar 1966 aan als het officiële 1e Jeugdland in Etten-Leur. Jeugdland is in eerste instantie opgericht voor kinderen die in de zomervakantie niet op vakantie konden gaan. Kinderen hadden hier de mogelijkheid om tegen een kleine vergoeding een hele dag plezier te maken.

… en verder ging

In de loop der tientallen jaren zijn er al de nodige terreinen versleten, die inmiddels allemaal bebouwd zijn. De eerste twee edities (1966 en 1967) vonden plaats op de toenmalige Schapenwei, daar waar tegenwoordig het Anbarg staat.

In 1968 sloeg Jeugdland zijn tenten op bij de Nobelaer. Het was toen allemaal nog kleinschaliger dan nu.

Van ’69 tot en met ’86 was het stuk grond achter de oude Tienerhoeve en naast Don Bosco het domein van Jeugdland. Nu staan er woningen en de dierenartsenpraktijk.

De volgende vijf jaren werd gebruik gemaakt van de Schapenwei achter de Veemarkthal. Ook deze lap grond is inmiddels aan de bouwhonger van de gemeente ten prooi gevallen.

In ’91, ’92 en ’93 hebben we gebruik gemaakt van de oude speeltuin van de voormalige Banakker. Een unieke locatie, mede vanwege de natuurlijke beschutting die het terrein bood. Jeugdland sloeg de volgende zeven zomers haar tenten op in het Brabantpark.

In 2000 was het laatste jaar op deze locatie. Dit heeft niets te maken met het feit dat het veld kletsnat was, maar Jeugdland is eind 2000 verhuisd naar het terrein van de voormalige gemeentewerf aan de Wipakker. Zowel de voorbereiding en opslag als Jeugdland zelf heeft sindsdien plaats op deze locatie.

In 2015 vierde we onze 50e verjaardag. En wie jarig is die trakteert. Dus pakten we tijdens deze editie extra groot uit voor de kinderen en onze vrijwilligers. De zaterdag voordat we van start gingen was er een reünie die goed bezocht werd door (oud-)vrijwilligers. Al onze vrijwilligers kregen een jubileumboek op USB-stick, want ook wij gaan met onze tijd mee. Tijdens Jeugdland waren er voor de kinderen ook volop extra’s. Zo kreeg je op enkele dagen snacks bij de friet in de Kooktent en waren er bij de buitenspelen vele extra luchtkussen. Het weer en de sfeer waren feestelijk en daarmee was het een mooi feestjaar.

In 2018 hadden we te maken met een ongekende warme en droge zomer. Voor het eerst in de 53 jaar dat Jeugdland nu georganiseerd wordt, moesten we besluiten om 2 volle dagen dicht te gaan. Met buiten temperaturen van zo’n 38 graden was het onverantwoord om open te gaan. Ook in 2019 moesten we vanwege de hitte maar liefst 3 hele dagen dicht.

Door de jaren heen zijn er al veel kinderen op Jeugdland komen spelen. Zo haalde Jeugdland op 9 juli 1974 een absoluut bezoekersrecord welke tot op heden nog niet is geëvenaard of ingehaald. Niet minder dan 990 kinderen passeerden die dag de kassa. Tijdens het 25 jarig jubileum in 1990 hadden we de 100.000e bezoeker van Jeugdland sinds de oprichting. Na 27 jaar konden we in 2017 de 200.000e bezoeker aller tijden verwelkomen.

De opzet is sinds de tijd van Broeder Alex eigenlijk altijd hetzelfde gebleven. Kinderen hebben bij Jeugdland de mogelijkheid om lekker buiten actief bezig te zijn. Dus lekker hutten bouwen van pallets, knutselen of voetballen. Samen (buiten)spelen met andere kinderen vinden wij belangrijk! En zelfs in de hedendaagse samenleving met al zijn technologieën blijkt het nog ieder jaar een succes, met gemiddeld zo’n 4000 bezoekertjes in 3 weken tijd wordt Jeugdland nog altijd druk bezocht! En omdat de meeste kinderen tegenwoordig toch op vakantie gaan, horen wij weleens dat de vakanties gewoon om Jeugdland heen worden gepland.

Bestuur

De dagelijkse leiding van de stichting en de organisatie en coördinatie van het evenement Jeugdland wordt gedaan door het bestuur. Alle bestuursleden zijn vrijwilligers vanuit de stichting en doen dit dus ook volledig belangeloos. Het bestuur is als volgt samengesteld:​

 

Corry Roovers – voorzitter
Maarten Oostdijk – secretaris
Joost Derijck – penningmeester
Koen van Steen – sponsorzaken
Marc Wildhagen – facilitair beheerder
Pascal Laponder – websitebeheerder
Serea van Dorrestein – algemeen lid

 

Het bestuur vergadert ongeveer 1x per maand. Zijn er zaken die besproken moeten worden of heb je een goed idee? Mail ons, zodat het op de agenda komt.

stuur het betuur een e-mail

Vertrouwenspersoon

Stichting Jeugdland beschikt over een vertrouwenspersoon. Dit is Myrthe Megens. Zij is bereikbaar voor zowel vrijwilligers, kinderen en ouders via vertrouwenspersoon@jeugdlandettenleur.nl

 

Wanneer er sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag, of ander gedrag wat niet toelaatbaar is volgens de gedragscode of het vrijwilligersreglement, kan er contact opgenomen worden met de vertrouwenspersoon.

 

De vertrouwenspersoon is een vrijwilliger op Jeugdland die verantwoordelijk is voor het naleven van het meldprotocol en de gedragscode in samenspraak met het bestuur. Alles wat tegen de vertrouwenspersoon wordt verteld, is vertrouwelijk. Dit wordt dus niet zomaar met anderen gedeeld, behalve waar dit verplicht is volgens het meldprotocol.​​

stuur de vertrouwenspersoon een e-mail

Publicaties

Wij zijn graag open over hoe wij georganiseerd zijn en hoe wij ons geld (willen) besteden. Veel van onze inkomsten komen uit subsidies of giften. Wij hebben geen winstoogmerk, dat wil zeggen dat onze ‘winst’ volledig ten goede komt aan het doel van onze stichting, zoals vastgelegd in de statuten. Daarnaast is het ook verplicht voor het verkrijgen en behouden van de ANBI-status om bepaalde informatie en gegevens over onze organisatie te publiceren. Deze informatie vindt je in de documenten hiernaast.

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Jaarverslagen

Lees of download hieronder onze jaarverslagen:

Jaarverslag 2020

Jaarverslag 2019

 

Statuten & huishoudelijk reglement

Lees of download hier de statuten & huishoudelijk reglement:

Statuten Stichting Jeugdland

Beleidsplan

Download link + eventueel extra tekst

Contact

Wipakker 6 4872 XH Etten-Leur
(naast de brandweerkazerne)

076 - 5037 089
(op woensdagavond tussen 19.30 -22.30 uur en tijdens Jeugdland)

info@jeugdlandettenleur.nl